maandag 21 maart 2011

Powervideo experience

In de morgen word ik opgehaald door Helga (educational designer) en we gaan naar de campus Soshanguve North.

De TUT heeft in totaal negen campussen waarvan vier in Pretoria en heeft 52.000 studenten. Komende week zal ik heel wat kilometers afleggen in de omgeving van Pretoria en Johannesburg, de afstanden zijn hier zeker groter dan in Nederland. Doel van vandaag is om de docenten Levy (public affairs) en Nicolet (communication) te ontmoeten en mijn inmiddels verder ontwikkelde “hoe maak je een powervideo” methode uit te proberen. Na een korte Camtesia demo van Chris (video expert) hoe screencapture video’s op te nemen op een laptop ga ik samen met Levy en Helga aan de slag om de vernieuwde methode uit te proberen.

En dat ging verrassend goed! Hier een korte beschrijving van mijn huidige aanpak:

1. Maak een mindmap van wat je wilt uitleggen. Dit kan gewoon op een A4tje (zie foto) of met een mindmap programma.

2. Geef een volgorde aan van te vertellen onderdelen van de mindmap (Spinnekopje op z’n Zuid Afrikaans -meer dan 10 zal een te lange video opleveren, dus maak keuzes: of schrappen of meer power video’s-)

3. Zoek plaatjes op het internet per onderdeel van de mindmap. Zoek je plaatje met zorg, voeg eventueel enkele beschrijvende woorden toe, maar niet te veel.. Plak de plaatjes in een presentatie (bijv. Powerpoint). Bronnen voor plaatjes zijn: google.com, flickr.com, wikipedia.org, vermeld je bron op de slide!

4. Nu ga je de video presentatie maken. Gebruik als je een goede verbinding hebt screencast-o-matic.com of anders Camtesia. Een goede webcam is de logitech 9000 met ingebouwde microfoon. Vertel je verhaal bij het plaatje, spreek rustig en gebruik eventueel de muis om onderdelen aan te wijzen. Wijs iets aan en vertel er over. Hou de uitleg bondig.

5. Begin de video met wat de student na het bekijken van de video weet en eindig de video met een korte samenvatting. Maximale lengte 5 minuten.

Veel van bovenstaande gebruikte strategieën zijn door Mayer (2009) en anderen onderzocht. En houden rekening met principles for Reducing Extraneous, Managing Essential and Fostering Generatieve processing.

Naast gebruik tijdens dit Nuffic project in Zuid Afrika worden Powervideo’s ook in gezet door Osaka Univeristy Japan, Otago University New Zealand en de Rijksuniversiteit Groningen.

Mayer, R.E.(2009). Multimedia Learning second edition. New York: Cambridge University Press.

Woensdag 16 maart 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten